Körens verksamheten under år 2019

Vårterminen inleddes med övning 9.1. Året präglades av BSMFs 100-års jubileum. Alvakören var flitigt med på alla samövningar dels för jubileumskonserterna på våren och mässan Diligam te på hösten. Vi fick stifta bekantskap med olika övningslokaler i Borgå och Sibbo, så som Träskberga, Skattåkersberg, Lypa, Svenska församlingshemmet och Domkyrkan. Vi fick även arbeta tillsammans med många olika dirigenter: Amanda Henriksson, Jessica Lång, Gustav Antell, Eric-Olof Söderström och inte minst kompositören för Diligam te, Mia Makaroff.

Övning med Hanna Kronqvist. 13.2 var Amanda bortrest och vi fick Hanna som vikarie.  Det är alltid hälsosamt att emmellanåt ha en annan dirigent alla har något nytt att ge. Vi jobbade bl. a. med klang och renhet. En sak som Hanna brukar experimentera med är att placera om koristerna. Bara genom att två personer i en stämma byter plats kan det bli helt olika sound i kören. Detta var verkligen spännande, man borde ha mera tid att testa på det.

Musikexpo 23.3 i Lypa. Musikexpot var ett helt nytt evenemang som BSMFs styrelse beslöt att satsa på. Musikexpot blev en dag fylld av musik och sång. Det var öppet för alla, unga som gamla, sångare, blivande sångare, personer som inte sjunger själva men gärna lyssnar på sång och musik. Man kunde pröva på olika instrument, delta i olika workshoppar, ta en privat sånglektion, delta i allsång med olika teman, lyssna på föreläsningar,  delta i musiklekis m.m.

Victoria var duktig konferincier och BSMFs korister hade bakat till caféet från vilket deltagarna kunde få köpa något ätbart.

Kördag i Missionskyrkan 30.3. Repertoaren för jubileumskonserten finslipades. Övning ger ju alltid färdighet sägs det och visst gick det bättre varje gång vi sjöng sångerna. Dessutom visste vi att det vankades god mat efter övningen. Vi hade planerat en sits efter övning och största delen av koristerna tågade iväg till Rafaels efter övningen och intog en trerätters måltid. Det var vi värda.

Generalrepetition inför jubileumskonserterna hölla 24.4 i Lypa. Alla körer var igen på plats. Även dansarna var på plats och övade att de danser som skulle uppföras tillsammans med kören fungerade ihop.  
Amanda var ännu med, men vi övade för säkerhets skull även våra egna sånger med Jessica Lång ifall det skulle vara så att Amanda inte kunde delta vid konserterna

Jubileumskonserten PÅ VÄG 4.5. i Fabrikssalen i Konstfabriken i Borgå. Medverkande gjorde naturligtvis alla BSMFs medlemskörer: Alvakören, Box sångkör och Östersundom sångkör. Körerna sjöng både enskilt och tillsammans. Även Borgå Damkör (en del av Alvakören) framförde sin favoritsång. Programmet var som helhet varierande, både nytt och gammalt, lugnt och mera rytmiskt. Borgå gymnastikförening livad upp tillställningen med sin både fartfyllda och färggranna dans. Även den hade både enskilda uppträdande men dansade även till ett par av sångerna. För Alvas del var spänningen stor inför konserten. Trots att vi all höll tummarna för att Amanda skulle kunna vara med tänkte lilla Atlas annorlunda och kom till världen några dagar innan konserten. Men Jessica var en verkligt god ersättare och konserten lyckades över förväntan inför en stor publik.

Jubileumskonserten PÅ VÄG nr 2, 4.5 i Nickby Festsal i Sibbo. Nu var vi redan varma i kläderna och vi visste att det går bra under Jessicas ledning. Det var dessutom bättre att höra varandra i denhär salen, så vi behövde inte vara lika nervösa som i Borgå. Alvakörens eget program löpte som smort tyckte vi och vi hörde t.o.m. bravo rop efter att vi framfört "Hvem styrde hit din väg"! På tal om kläder så invigde vi också vår nya kördräkt. Stiligt!

Alva Forsius födelsedag den 24.5. När kören valde att uppkalla kören efter Alva Forsius bestämdes samtidigt att kören uppvaktar Alva med sång vid statyn på hennes födelsedag. Detta var alltså första gången. Vädret var grått och ruskigt men det regnade inte. Till allas stora glädje kom även Amanda och lilla Atlas med. Detta gjorde säkert att sångerna lät bättre än om vi sjungit utan ledare. En liten skara hade trots vädret samlats och för att lyssna på vår minikonsert. Kaffet vi blev bjudna på värmde skönt.

Lördagen den 21 september besökte kören Nationaloperan i Helsingfors och såg musikverket "Aniara - fragment ur tid och rum" som bygger Harry Martinssons texter. Föreställningen var ett samarbete mellan Klockriketeatern och den amerikanska kammarkören The Crossing, en fantastisk kör. Alvakören och Primavera hade ordant gemensam busstransport.

Ett körläger hölls 12-13.10 i Kuggom Traditionscentrum, i Lovisa.  Dagen inleddes kl. 10 med både lekfulla övningar och mera traditionella stämövningar varvat med pauser för lunch och kaffe. Övningarna höll på nästan till kl. 18 när det hade dukats upp för en festmiddag. Det var även möjligt att övernatta på platsen och cirka tio sångare hade valt det alternativet. Kvällen förflöt med god mat, dryck och mycket sång. Damernas 5 var i flitig användning. De som inte övernattade droppade av en efter en, men de som övernattade festade en bit in på småtimmarna.

Första Diligam te övningen i Borgå Domkyrka hölls den 26.10. Vi hade haft ett stort antal samövningar men nu var det första gången som vi övade på plats i kyrkan. Alla körer fanns naturligtvis på plats. Mia Makaroff ledde kören och Nina Fogelberg ackompanjerade. BSMFs styrelse hade ordnat med kaffe och kex till pausen.

Genrepet för mässan hölls onsdag 6.11. Bandet som bestod av Lotta Ahlbeck, violin, Martina Brunell, ackordeon, Mauriz Brunell, violin, Jesper Eklund, trummor, Margarita Eklund, bas samt Amanda Henriksson, piano fanns på plats. Vilket lyft det blev! Jussi Merikanto som var solist fick vi också nu stifta bekanskap med. Och för första gången fick vi höra Pater noster, Jussis solosång. Nu fanns även bänkarna på plats så vi kunde testa hur vi skulle stå så att alla ryms och alla ser dirigenten, hur vi skulle gå in och hur vi skulle gå ut. Allt gick inte ännu helt bra med det blev hela tiden bättre.

Lördagen den 9 november hölls Mässan "Diligam te - Samtal med Gud" i Borgå Domkyrka. Äntligen var vi framme! Detta mål hade vi övat för i över ett år, både i den egna kören och tillsammans med de andra körerna i BSMF, Box sångkör och Östersundom sångkör, samt med Hindhår byakör, Kammarkören, Furorna och en modig sångare från Runebergskören.

Till vår stora glädje var kyrkan så gott som full när hela kören beståenda av ca 100 sångare steg in i kyrkan sökte sig till sina platser. Hilkka Olkinuora som skrivit texterna till mässan fungerade som präst och Mia Makaroff som skrivit musiken och som varit med och övat in verket ledde kören och orkestern. Mässan varade i närmare två timmar, tur att vi fick sitta emellan. Allt förlöpte emellertid bra och både publik och sångare var nöjda, hoppeligen var även Mia nöjd. En musikupplevelse som vi alla kommer att minnas länge.

BSMFs 100-års jubileumssits i Poukama 9.11. Efter mässan var det en upprymd skara sångare som med bilar och buss körde till Poukama på Emsalö för att festa. Vi hann bara sökas oss till våra platser så var vi på grund av brandalarm tvungna att stiga upp och gå ut. Länge behövde vi dock inte stå ute och frysa innan vi släpptes in igen. Kvällen fortsatte med mat och dryck, förstås, men även med sång, tal, lek, tävling och som sig bör vid ett jubileum, uppvaktningar. Förutom de vanliga BSMF märkena med 10, 20, 30, 40 osv rosetter blev Carita Björkestam, som förutom att hon är Alvakörens ordförande även är BSMFs orförande, förärad FSSMFs förtjänstmärke. Vilket hon var väl värd efter att hon förtjänstfullt har lyckats hålla i alla trådar för förbundets jubileumsår. Patrik Karlsson, FSSMFs ordförande, fanns på plats och överräckte märket till en överraskad Carita.
Något dansband fanns inte på plats men det hindrade inte dem som firade från att dansa polonäs. Det var bara så otroligt roligt. Allting har en ända även en hundraårsjubileumfest. Så, till sist var det bara att glada och nöjda göra sig klar för hemfärd för bussen kom och hämtade de sista gästerna vid midnatt. Man vet ju inte om bussen hade förvandlats till en pumpa om det gått över tolvslaget...

På självständighetsdagen, 6.12, åkte en stor del av kören till servicehemmet Majberget och sjöng julsånger för dem som bor där. Självständighetsdagen till ära avslutade vi med Vårt land. Det har blivit en tradition att kören besöker servicehemmet en eller två gång per år. En fin tradition tycker vi alla. Som tack blev vi ännu bjudna på glögg och pepparkakor.

Lördagen den 7 december hade vi årets sista "keikka" när vi uppträdde med julsånger vid julfesten på Solbacka i Isnäs. Kören startade med Goder afton, varefter ett luciafölje skred in sjungande Luciasången. De fortsatte med flera julsånger, utantill. När Luciatåget gått ut fortsatte Alvakören med sina åtta sånger. Därefter bjöds vi på julgröt samt kaffe och jultårta. Om man varit snäll kunde även få en julklapp. När dansen började ville de flesta koristerna bege sig hemåt?? Men några hann ta en svängom till första valsen.

Vi har haft ett intensivt år med otaliga övningar och flera lyckade uppträdanden. Nästa år har vi inget jubileum, men massor med andra nya spännde utmaningar i musikens tecken. Vi ser fram emot det nya året!